10-12-2018

Jadłodzielnia na Żoliborzu.

W piątek 7 grudnia oddana została do użytku pierwsza na Żoliborzu, 13 w Warszawie, a 31 w Polsce, jadłodzielnia. Obiekt zlokalizowano na tyłach Urzędu Dzielnicy Żoliborz przy wejściu do Wydziału Spraw Społecznych i Zdrowia. Jadłodzielnia - to pojęcie na tyle młode w języku polskim, że rodzi pytanie: co to jest? Odpowiedzi nie znajdziemy jeszcze w słownikach języka polskiego. Natomiast w wiedzącej wszystko Wikipedii możemy przeczytać jednozdaniową definicję: jadłodzielnia – punkt służący do nieodpłatnej wymiany żywności pomiędzy użytkownikami w ramach foodsharingu. I dalej: przestrzeń, w której każdy może podzielić się jedzeniem z każdym. A jeszcze dalej: dzieląc się lub częstując produktami zapobiegasz marnowaniu jedzenia. I tu dochodzimy do sedna sprawy.

Foodsharing to ruch, który powstał w Niemczech w 2014 roku. Do Polski przeniknął stosunkowo szybko, bo w roku 2016. Wtedy to w śródmieściu Warszawy została zainstalowana pierwsza w naszym kraju jadłodzielnia. Tomasz Ploch, jeden z pionierów foodsharingu w Polsce, na spotkaniu poprzedzającym inaugurację funkcjonowania żoliborskiej jadłodzielni, wskazał na trzy płaszczyzny działania ruchu: ratujemy żywność – mówił - której duże ilości marnują się (w Polsce rocznie około 9 milionów ton); zachęcamy do dzielenia się żywnością (w ten sposób już w tej chwili chronimy od zniszczenia 1 mln ton żywności rocznie); prowadzimy warsztaty i różne zajęcia edukacyjne. A zatem mamy tu trzy w jednym – edukacja, ochrona środowiska i pomoc społeczna. Ruch funkcjonuje w oparciu o wolontariat. Koszty własne są sprowadzone do minimum.

Jadłodzielnia na Żoliborzu, jako jedna z nielicznych w Polsce, powstała w ramach budżetu partycypacyjnego na rok 2018. Projekt, zgłoszony przez Marcelinę Zjawińską, zrealizowany został z pełnym zaangażowaniem przez Wydział Spraw Społecznych i Zdrowia UDŻ pod kierunkiem naczelnik Alicji Tyc -Żardeckiej. Pracownicy wydziału mają duże doświadczenie w realizacji różnych programów pomocowych. Projekt obiektu wykonała architekt Magda Koźluk. Jest to wolnostojący, estetyczny pawilon w formie graniastosłupa. Składa się z dwóch komór, z których jedna to dużych rozmiarów lodówka, a druga to wielopółkowy regał (foto).

Obiekt dostępny jest dla każdego przez całą dobę. Jego lokalizacja wybrana została ze szczególną starannością. Łatwy dostęp będą tu mieli zarówno potencjalni dostarczyciele produktów, jak i ci którzy zechcą skorzystać z poczęstunku.

Uczestnicząca w wydarzeniu Jolanta Zjawińska, wiceprzewodnicząca Rady Dzielnicy Żoliborz, zachęcała zebranych do popularyzacji jadłodzielni rozdając ulotki przygotowane przez Foodsharing Warszawa.

Koszt realizacji projektu wyniósł 42 500,00 zł. Roczne koszty eksploatacji szacuje się na 16 400,00 zł., w tym 12 000,00 zł. to wynagrodzenie opiekuna.