Wydarzenia kultualne
Już w najbliższą niedzielę, 13 stycznia, odbędzie się finał 27. edycji Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy. Celem tegorocznej edycji jest zakup nowoczesnego sprzętu medycznego dla specjalistycznych szpitali dziecięcych.
Klarnet z Żoliborza podbija czeską Pragę.
Wiktoria Anna Grajewska, osiemnastolatka, niezwykle utalentowana klarnecistka jest uczennicą Zespołu Państwowych Szkół Muzycznych Nr 4 im. Karola Szymanowskiego na Żoliborzu. Od początku edukacji muzycznej doskonali swój kunszt wybitnej instrumentalistki w klasie klarnetu Doroty Żołnacz. Mimo młodego wieku zdobyła już liczne najwyższe miejsca i nagrody w ogólnopolskich i międzynarodowych konkursach. Brała udział w licznych warsztatach muzycznych w Polsce i za granicą oraz w kursach mistrzowskich u wybitnych klarnecistów. Koncertowała jako solistka, kameralistka i członek orkiestry symfonicznej na wielu estradach. Jest stypendystką Krajowego Funduszu na Rzecz Dzieci i MKiDN.
Świąteczne spotkanie mieszkańców
We środę 19 grudnia przed Urzędem Dzielnicy odbyło się tradycyjne już spotkanie świąteczne mieszkańców Żoliborza.
„I love Żoliborz”
Jest. Pojawił się znowu na Placu Wilsona rozjarzony od zmroku do świtu kolorowy baner I love Żoliborz. Będzie nam towarzyszył przez długie tygodnie, przy każdym spotkaniu przywołując uśmiech na twarzach.
Jadłodzielnia na Żoliborzu.
W piątek 7 grudnia oddana została do użytku pierwsza na Żoliborzu, 13 w Warszawie, a 31 w Polsce, jadłodzielnia. Obiekt zlokalizowano na tyłach Urzędu Dzielnicy Żoliborz przy wejściu do Wydziału Spraw Społecznych i Zdrowia. Jadłodzielnia - to pojęcie na tyle młode w języku polskim, że rodzi pytanie: co to jest? Odpowiedzi nie znajdziemy jeszcze w słownikach języka polskiego. Natomiast w wiedzącej wszystko Wikipedii możemy przeczytać jednozdaniową definicję: jadłodzielnia – punkt służący do nieodpłatnej wymiany żywności pomiędzy użytkownikami w ramach foodsharingu. I dalej: przestrzeń, w której każdy może podzielić się jedzeniem z każdym. A jeszcze dalej: dzieląc się lub częstując produktami zapobiegasz marnowaniu jedzenia. I tu dochodzimy do sedna sprawy.